Dionne Dinkhuijsen is de programmamanager van Bibliotheek Bollenstreek. Ze houdt zich bezig met de collectie, samenwerking met scholen en projecten voor laaggeletterden. Lezen is haar grootste hobby en ze is sinds 2006 actief lid van een leesclub.

Tijl / Daniel Kehlmann
Onze zoon heet ook Thijl, dus dit boek kon ik niet laten liggen. Het moest mee op vakantie. Het verhaal over Tijl Uilenspiegel is mooi geschreven en goed vertaald. Ik was onder de indruk omdat Tijl niet alleen wordt weggezet als deugniet, maar ook als mens die maar één ding wil: overleven tijdens de 30-jarige oorlog waar bijgeloof en rituelen aan de orde van de dag zijn. Tijl redt het door zijn levenshouding: “Er is overal wel iets beters te vinden dan de dood!” Je gaat hem begrijpen en sluit hem in je hart. Voor mij dé zomertip van 2018.

Samen ben je minder alleen / Anna Gavalda
Dit boek kreeg ik van een vriendin en ik heb het in één ruk uitgelezen. Niet omdat het zo spannend is, maar omdat het een lief verhaal is over eenzame mensen in Parijs die bij elkaar komen en vriendschappen voor het leven sluiten. Camille, schoonmaakster maar eigenlijk tekenares, kok Franck en zijn oma Paulette. Allemaal hebben ze het een en ander meegemaakt; ze zijn kleurrijk en anders. Zij wonen bij elkaar in een appartement met Phillibert, tevens eigenaar. Er is strijd, er is genegenheid, het is grappig en het ontroert. Een modern sprookje dat smaakt naar meer!

Zulajka opent haar ogen / Guzel Jachina
Deze debuutroman van Jachina is gebaseerd op het levensverhaal van haar grootmoeder Zulajka, een Tartaarse boerin die naar Siberië wordt gedeporteerd. Daar sticht ze met de overlevenden een dwangarbeidersnederzetting onder leiding van Ignatov- de man die haar echtgenoot neerschoot. Een aangrijpend boek over de deportaties en het lot van de Tartaren, hoe sterk mensen zijn en in de zwaarste omstandigheden toch een bestaan weten op te bouwen. Het is lang gelden dat ik zo intens van een boek genoten heb. Wat een prachtige roman over een geschiedenis waarover al zo`n lange tijd wordt gezwegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.