Bij de Koffieochtend kwam 27 oktober jl. Bianca Smit vertellen over haar bijzondere beroep: voetreflexologie. Zoals het moeilijke woord al aangeeft: het gaat om het behandelen van de voeten.
Uitgangspunt van de voetreflexologie is dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn. Het lichaam kan door allerlei situaties uit balans raken en hierdoor kunnen klachten ontstaan. Het kunnen pijnklachten zijn, stijfheid, vermoeidheid of stressklachten. Door de behandeling van de voeten kan meegeholpen worden het lichaam weer (meer) in balans te krijgen.
Tot zover de theorie. Maar wat gebeurt er dan? Drie deelnemers aan de Koffieochtend vinden het prima om ‘proefkonijn’ te zijn. De sokken gaan uit en de voeten worden ontspannen op een kussen gelegd. Met duimen en wijsvingers wordt eerst de ene voet op vele punten zacht ingedrukt en gemasseerd; daarna de andere voet. Dan weer een stukje theorie: de voet is een afspiegeling van het lichaam; elk deel van het lichaam heeft een specifieke plek op voeten: het hoofd, de ruggenwervels, de darmen, enz. Door de druk en massage op en rond deze punten op de voet worden het betreffende lichaamsdeel of de organen aan het werk gezet om zichzelf te herstellen (zie foto).
De ‘proefkonijnen’ vonden de (heel korte) behandeling prettig en ontspannend. De behandeling is geschikt voor iedereen, van jong tot oud. Je hoeft zelfs geen klachten te hebben; ontspanning is een vorm van jezelf verwennen die velen nodig hebben!