Stel je voor: in het gebouw De Boot van de Wijkvereniging Damsigt krijgen 30 senioren tijdens de wekelijkse Koffieochtend ukelele-les  van een zeker 40 jaar jongere toonkunstenaar Jaime Nanoha. Jaime werkt vanuit Walkaplank en organiseert uiteenlopende workshops waarbij wereldmuziek, expressie, entertainment en samen genieten centraal staan.

Het enthousiasme, vakmanschap én de humor van Jaime zorgden er voor dat ieder zich met veel plezier over de eerste schroom heen zette en zich schikte in de rol van (soms ietwat baldadige) muziekleerling. De ukelele is een instrument met 4 snaren waarop vrijwel iedereen, van jong tot oud, in relatief korte tijd kan leren spelen.

Elke senior kreeg een ukelele in de hand en leerde eerst het kleine instrument goed vast te houden met de hals naar links, licht ondersteund door de linkerhand, en rechts tegen de rechter-bovenarm en borst. Met soms stramme vingers werden stap voor stap 4 akkoorden ingestudeerd (voor de kenners: C, A-mineur, F en G). Per akkoord klonk dat best goed! Twee akkoorden achter elkaar klonken ook goed, maar bij drie of vier akkoorden achter elkaar had ieder toch wel een ander tempo en klankkleur! Maar toch: aan het eind van de les en met hardop tellen (een twee drie vier, een twee drie vier, een…) waren 4 afzonderlijke akkoorden te onderscheiden! En met die 4 akkoorden zijn al tal van bekende liedjes op de ukelele te begeleiden! Bijvoorbeeld Blue Moon van The Marcels en All I have to do is dream van de Everly Brothers, oude krakers uit de sixties en seventies.

Namens alle muzikanten van de Koffieochtend: dank aan Vlietwensen die deze ukelele-les mogelijk maakte. Het was een topochtend!