Het was woensdag 8 mei jl. weer ‘volle bak’ bij de Koffieochtend: ruim 30 ouderen uit de wijk hebben met al hun zintuigen kennis gemaakt met het proces van het distilleren van alcohol!

Erich de Leeuw vertelde met veel enthousiasme over zijn zoektocht naar de geheimen achter het distilleren van alcohol. Aan de hand van oude prenten en schilderijen was te zien dat alcohol door de eeuwen heen een grote rol speelt (positief én negatief) in het leven van alledag, in alle lagen van de bevolking.

Maar het bleef niet bij luisteren. We konden het distillatieproces ook echt zien en volgen. Erich had zijn distillatieketel meegenomen en aangesloten op stroom en waterleiding. Een fles witte wijn werd in de ketel aan de kook gebracht; door de damp die bij het koken van de wijn ontstaat, af te leiden en te koelen, condenseert de damp en vormt deze druppels met een fors hoger alcoholgehalte dan de oorspronkelijke wijn. Dat werd dus ruiken en heel voorzichtig proeven.

Het is niet ongevaarlijk om zonder gedegen kennis van distillatieprocessen zelf aan de gang te gaan, want dampen kunnen ontploffen en er kunnen zeer giftige stoffen vrij komen.

Van druiven, druivenpitten, andere vruchten en zelfs aardappelen kan sterke drank gemaakt worden. Een kleine proeverij vormde de afsluiting van een gezellige, leerzame en smakelijke koffieochtend!