Al bij binnenkomst in De Boot op woensdag 24 mei leek het alsof het wijkgebouw veranderd was in een bakkerswinkel. Het rook indringend naar vers gebakken brood!
De Koffieochtend voor ouderen in de wijk Damsigt had bakker Mathijs Spaas van ‘Lekker Brood’ uitgenodigd om over zijn vak te vertellen. ‘Lekker Brood’ is een organisatie die het ambacht van brood bakken anno 2023 ontwikkelt en vorm geeft met natuurlijke grondstoffen, zo min mogelijk verspilling en zo energiezuinig als mogelijk is. Het resultaat: lekker brood, gezond en langer houdbaar!
‘Lekker Brood’ werkt met medewerkers die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt.
Voor het maken van brood zijn 4 basis-ingrediënten nodig: meel, water, zout en gist. Die gist is nodig om het brood luchtig te maken. Bij de echt ambachtelijke bakker zijn het maar 3 ingrediënten: water en meel kunnen samen een gistingsproces in gang zetten waardoor geen of weinig gist nodig is. Het brood dat van dit deeg gebakken wordt is desembrood. Maar het gistingsproces van desembrood heeft tijd nodig (48 uur) en die tijd is er niet bij fabrieksbrood.  Tijd is geld en het kost anno 2023 te veel om te wachten op de natuurlijke gisting.
Op humoristische wijze onderwees bakker Mathijs ons bijvoorbeeld over volkorenbrood: de hele graankorrel wordt gebruikt en tijdens het hele (gistings)proces worden delen van die graankorrel omgezet in gezonde voedingsstoffen.
Mathijs had vele soorten brood meegebracht. Dat werd proeven, het brood al dan niet besmeerd met roomboter. Alle deelnemers van de Koffieochtend gingen naar huis met een zakje vol met halve broodjes, sneden en ‘kontjes’ die nog over waren.