Woensdag 3 juli 2019. Een vreemde start bij de wekelijkse Koffieochtend voor ouderen in de wijk Damsigt: géén koffiekopjes, geen koffiekannen maar waterglazen en karaffen met water op de tafels!

Er wordt op deze woensdag een theeproeverij gehouden. En koffie vooraf vermindert het smaakvermogen en het onderscheiden van nuances in verschillende soorten thee.

Esther Berghout, theeambassadeur van Theewinkel De Boom in Nieuwkoop, vertelt over hoe thee ontstaat:

  • Vooral de bovenste nieuwe blaadjes van de theeplant worden geplukt
  • De geplukte blaadjes van de theeplant krijgen een dag te tijd om te verleppen
  • De theebladeren worden door een soort molenstenen gerold
  • In een goed geventileerde ruimte nemen de theeblaadjes zuurstof op (oxideren)
  • Daarna wordt de thee verhit (fermenteren), gedroogd en gesorteerd
  • Bij groene thee worden de blaadjes na het plukken direct verhit waardoor geen oxidatie plaatsvindt

Rooibos en allerlei vruchten thee’s mogen eigenlijk geen ‘thee’ genoemd worden omdat er géén blaadjes van de theeplant aan te pas komen!

En dan proeven: 5 verschillende soorten thee worden na elkaar ingeschonken. Door te ruiken en te proeven zijn de verschillen heel duidelijk. Zwarte thee met jasmijnsmaak, groene thee, oma thee (kruiden met appel, hibiscus, sinaasappel en vanille), boerenliefde (rooibos met papaja, citrus en banaan). Vooral de opa thee vindt aftrek: zwarte thee met rozijnen en rumextract!

Zo zijn er nog 40 andere melanges, te veel om in één ochtend te proeven!

Aan het eind van de ochtend drinken velen toch ook nog een kop koffie. Ook lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.